Mahatma Gandhi



Mit is írhatnék néhány sorban Mahatma Gandhiról, a „nagy lélekről”? Vitathatatlanul a XX. századi történelem egyik legkarizmatikusabb alakja, akit – bár természetesen nem mindenki „szeretett” – világszerte máig egyértelmű tisztelet övez. Az erőszakmentesség politikája számtalan követőre lelt: Aung San Suu Kyu is példaképének tekinti.
Megint csak egy filmre kell hivatkoznom: a Richard Attenborough rendezte Gandhira, amiben Ben Kingsley szerintem élete legjobb alakítását nyújtotta. Sok életrajzi filmmel ellentétben ennek a hitelességét kevesen kérdőjelezték meg, sőt állítólag jól ábrázolja azokat a részben máig is ható dilemmákat, amelyekkel India függetlenedése járt. Aki még életkorából adódóan nem látta, feltétlenül nézze meg.
Szöveg helyett hadd tegyem ide a kedvenc Gandhi-fényképemet, amin 1931-es londoni látogatásán a Downing Street 10. előtt fényképeztek le. 

Amikor az ő quiltjét varrtam, meginterjúvoltam az IBS egyetlen indiai hallgatóját, akitől elsősorban a „lebernyeg” mibenléte iránt érdeklődtem. A khadinak nevezett vékony kézi szövésű pamut szimbolikus jelentőséggel bír. Gandhi indított mozgalmat azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, India pamutszövetből képes önellátásra. A brit gyarmati időszakban az Indiában termelt gyapotot Angliában dolgozták fel, majd jó magas áron szállították vissza a kész szövetet. Ezt a gyakorlatot kívánta bojkottálni a Gandhi, és kezdett el khadit viselni, ami egy egyszerű kb. 4,5 méter hosszú anyag, amit a deréknál csomóznak meg.
Ő és 79 fiatal társa ilyen khadiban járta végig 1930. májusában a később híressé vált Sómenetet a brit sómonopólium elleni békés tiltakozás gyanánt. Érdekes módon a Sómenet komoly nemzetközi visszhangot keltett: Gandhi naponta interjúkat adott a világlapoknak, cikkeket írt, sőt egy brit filmes cég még híradós tudósítást is készített. 
A nemzetközi szimpátiát jól jelzi, hogy 1930 végén Gandhit választotta a Time magazin az év emberének. A menet vége felé írta: 'I want world sympathy in this battle of right against might.' (A világ együttérzését kérem a hatalom ellen folytatott igazságos harcunkban.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév